Decembermaand een feestmaand?

27-12-2017

Decembermaand een feestmaand? De decembermaand wordt vaak bestempeld als ‘De feestmaand’ mede doordat wij Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw vieren, maar is het voor iedereen een feestmaand? Het antwoord is NEE, niet voor iedereen.

De decembermaand wordt vaak bestempeld als ‘De feestmaand’ mede doordat wij Sinterklaas, Kerst
en Oud & Nieuw vieren, maar is het voor iedereen een feestmaand?

Het antwoord is NEE, niet voor iedereen.

Veel mensen zijn tijdens deze dagen erg eenzaam en voelen zich alleen in deze donkere dagen.
Onze huisdieren en ook de dieren die buiten leven ondervinden heftige angsten en met name een maand voor de jaarwisseling. Vuurwerk wordt geregeld door mensen naar eenden, zwanen, paarden, kikkers, katten en honden gegooid en wanneer het niet naar hun wordt gegooid dan nog ondervinden ze hier last van.

De afgelopen dagen, het is nu 27 december 2017, zijn meerdere honden uit hun halsbanden, tuigen of een combinatie van beiden gekomen en zijn voor hun leven gaan rennen om zichzelf zo ver mogelijk uit de buurt van het vuurwerk te verwijderen.
Helaas, hoor je steeds vaker dat de vluchtende hond voor een auto komt met vaak een dodelijke afloop. Voor deze eigenaren en hun hond is dit geen feestmaand, maar één van dodelijkste maanden in het jaar.

Het afsteken van vuurwerk hoort bij jaarwisseling, maar is het nodig om een hele maand december vuurwerk af te steken?
Of kunnen we eens sociaal doen en dit alleen op de afgesproken dag dit te gaan doen?
Het lijkt een utopie!

Op sociaal media zijn acties gestart om vuurwerk helemaal te verbannen uit het Nederlands straatbeeld en het liefst om vuurwerk alleen op een centraal punt af te steken.


Momenteel is dit nog niet zover en daarom hier enkele tips om jouw hond (kat) door nieuwjaarsavond heen te helpen. 

  • Controleer of de halsband of riem sterk genoeg zijn. Gebruik je een tuig controleer dan of hij hier niet uit kan komen. Een angstige hond heeft superkrachten!
  • Bevestig je persoonlijke gegevens aan de halsband van de hond. Tegenwoordig zijn er halsbanden met GPS, waardoor je de route van je hond kan volgen via je mobiel.
  • Corrigeer je hond nooit als hij angstig is, dit heeft geen nut en jij bent geen veilige haven meer voor hem.
  • Zorg voor een veilige plek waar je hond zich kan terug trekken. Gelieve niet in de badkamer vanwege het geluid hier terug galmt. 
  • Laat een angstige hond NIET alleen zitten met de jaarwisseling.

Geschreven door: Debora Toonssen - KynoCirkel
Datum: 27-12-2017

Reageren? Leuk!